"...hogy a kicsikből nagyok lehessenek"   


Warning: A non-numeric value encountered in /web/htdocs5/egeszseges_ujszulottekerthu/home/www/inc/hpage.inc on line 498

Warning: A non-numeric value encountered in /web/htdocs5/egeszseges_ujszulottekerthu/home/www/inc/hpage.inc on line 498
TANÁCSOK
 ↑  

ALAPÍTVÁNY

Közhasznú szervezet

 adószám:
18972869-1-08


nyilvántartási szám:
Pk.A.KH.51.324/2002

számlaszám:
11737007-20712734


Elnök:
Peczár László

Székhely:
9024 Győr, Vasvári P. u. 2-4.
Belépés

Belépés :
Felhasználó neved :
Jelszavad


  Count of members 2 members
Belépve :
(nobody)
Snif !!!
Naptár
Látogatók

 123654 Látogatók

 1 jelenlévő látogató

Fotó

Meningococcus fertőzés megelőzése

Az influenzás megbetegedések jellemzően a téli hónapokban fordulnak elő. A fertőzés életkori előfordulása változó, de a gyermekek, az idősek, valamint az alapbetegségben szenvedők szempontjából az influenzafertőzés súlyos betegséget jelenthet. A rizikócsoportba tartozók másodlagos bakteriális fertőzése (meningococcus, pneumococcus, haemophylus) tovább rontja a beteg állapotát. Az influenza vírus enzimei segítik ezen fent felsorolt ún. tokos baktériumok bejutását a légutakba, majd a véráramba. Ez a magyarázata annak, hogy az influenza szezonban fordulnak elő leggyakrabban a fent említett kórokozók által terjesztett fertőzések. Ezért fontos, hogy a rendelkezésünkre álló megelőzési lehetőségekkel időben tudjunk élni.


 A leghatékonyabb megelőzési mód a védőoltás. A pneumococcus és a haemophylus elleni oltást a 2014.07.01. után született gyermekek már a kötelező védőoltások keretében megkapják. Aki influenza ellen oltatni szeretné magát jó, ha időben gondoskodik a védőoltásról, hisz a védettség kialakulásához életkortól függően időre van szükség. 


A 9 évesnél fiatalabb gyermekek esetén, akik életükben először kaptak influenza elleni védőoltást, 4 héttel az első oltást követően szükség van újraoltásra is. A korszerű, ún. alegység vakcinák 6 hónapos kortól használhatók és alkalmas a várandósok oltására is. Krónikus betegeknek az oltás ingyenes.


A meningococcus okozta gennyes agyhártyagyulladás ritka, de nagyon súlyos betegség. Jellemző a hirtelen kialakuló magas láz, idegrendszeri tünetek, amelyhez órákon belül társulnak a véráramfertőzés jeleként a test szerte rohamosan szaporodó bőrvérzések. A fertőzés időben történő felismerése életmentő lehet! Fogékonyság szempontjából kiemelkedő korosztály a csecsemők, a kamaszok és a fiatal felnőttek. Leghatékonyabb védekezési lehetőség ennél a kórokozónál is a védőoltás!


Hazánkban a megbetegedések zömét a Meningococcus B és C csoportja okozza, de a kontinensek közötti gyors átjárhatóság miatt Európában is megjelent az Egyesült Államokban jelenlévő Y és az Afrikában található A és W135 típus.


A hazánkban forgalomban lévő oltóanyagok az ajánlott védőoltások közé tartoznak. Az OEP 70%-os támogatást nyújt a C típusú kórokozók elleni oltáshoz, amelyet általában a 3 hónapos kori kötelező oltással szoktak beadni. Ezt követően 2 hónap múlva, 1 év múlva, azt követően pedig a szakmai ajánlás alapján történik az újraoltás. Egy éves kortól lehetőség van a több komponensű oltóanyag beadására is, amely tartalmazza az A, C, Y és a W135 összetevőket.  Ezek sajnos még nem tartoznak a társadalombiztosítás által támogatott oltások közé, tehát teljes áron lehet megvásárolni. 


2014-től már nálunk is kapható a B típusú Meningococcus elleni oltóanyag. Fél éves kor alatt 3 oltás és egy emlékeztető ajánlott. Vény köteles és sajnos még teljes áras, nem támogatja az OEP. Mivel ez az oltás is injekciós formában kapható az oltási rendbe történő beillesztése a kötelező 2-3-4 hónapos oltások közti időben lehetséges. 


Oltási reakcióként hőemelkedés, láz, illetve az oltás helyén bőrpír, duzzanat jelentkezhet. Ezek a tünetek az oltást követő 1-3 nap elteltével megszűnnek.


Sokan attól félnek, hogy túl sok oltást kapnak a gyermekek. Nincs semmilyen tudományos alapja az immunrendszer ilyenfajta túlterhelésének. Egy-egy oltóanyagban az antigén mennyiség a rendelkezésre álló immunsejtek ezrelékének töredékével sem kifejezhető részét dolgoztatják meg. Nem jelentenek érdemi terhelést. 


LEGALÁBB ATTÓL ÓVJUK MEG A RÁNK BÍZOTTAKAT,  AMIRE VAN MÓD…!

Összeállította:

Kovácsné Kiss Éva, védőnő


Creation date : 2015.02.23 : 11:09
Legutóbbi frissítés : 2015.02.23 : 11:09
Kategória : -
Page read 3823 times


Közösség

facebook-2815970_1280.jpg

Támogatók

szimetrik-logo.jpg

hankook_logo.png

SMR_kicsi.jpg

logo_alcufer.png

letoltes.jpeg

openhouse-logo-kicsi.jpg

rekard.jpg

UBM_Color_1500px.jpg

marcus_logo.png

oxigen.jpeg

noko-logo.png

mrpixel.png


Warning: A non-numeric value encountered in /web/htdocs5/egeszseges_ujszulottekerthu/home/www/inc/bpage.inc on line 191
Jelenleg itt vagy :   Kezdőlap » Választható védőoltások
Keresés