"...hogy a kicsikből nagyok lehessenek"   


Warning: A non-numeric value encountered in /web/htdocs5/egeszseges_ujszulottekerthu/home/www/inc/hpage.inc on line 498

Warning: A non-numeric value encountered in /web/htdocs5/egeszseges_ujszulottekerthu/home/www/inc/hpage.inc on line 498

ALAPÍTVÁNY

Közhasznú szervezet

 adószám:
18972869-1-08


nyilvántartási szám:
Pk.A.KH.51.324/2002

számlaszám:
11737007-20712734


Elnök:
Peczár László

Székhely:
9024 Győr, Vasvári P. u. 2-4.
Belépés

Belépés :
Felhasználó neved :
Jelszavad


  Count of members 2 members
Belépve :
(nobody)
Snif !!!
Naptár
Látogatók

 123660 Látogatók

 1 jelenlévő látogató

Fotó

A csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos tanácsai:

A meghűlés, megfázás, nátha (rhinitis acuta) névvel illetett tünetcsoportot - nem a hideg levegő, hanem - a köhögéskor, tüsszentéskor cseppecskék formájában a levegőbe kerülő, felső légutakon keresztül terjedő vírusok okozzák, amelyek a legyengült immunrendszerű gyermek orrában, illetve az orr-garat nyálkahártyán megtelepednek és a nedves, meleg környezetben a gazdasejtekbe beépülve gyorsan szaporodnak. A hideg annyiban játszik szerepet, hogy hatására a vérerek összehúzódnak, s ezért a felső légutak véráramlása csökken. Az immunsejtek sem megfelelő számban vannak jelen a garatban és szaporodásuk mérséklődik, ami a levegőben lévő kórokozókkal szembeni
védekezőképességet is csökkenti, vagyis megnyitja a kaput a kórokozók előtt.

TÜNETEI: a tüsszentés, a vizes-savós orrfolyás, az orrdugulás, a torokfájás (szúr, ég, kapar, mar), nyelési nehézség,
a rekedtség, a hőemelkedés, a láz, a rossz közérzet, étvágytalanság. Kisgyermekeknél hányás és nyálkás széklet is előfordulhat, amit a garaton lecsorgó váladék bélrendszerre gyakorolt hatása okoz.
 
A vírust hordozó személy már a lappangási idő alatt is fertőz, amikor még tüneteket nem produkál.

Az orrnyálkahártya faladata a beszívott levegővel a légutak felé tartó szennyeződések, kórokozók visszatartása, a hideg levegő felmelegítése, a meleg levegő hűtése. Duzzanatának következménye az orrváladékozás, orrdugulás. Ha vízszerű váladék csöpög az orrból, ez azt jelenti, hogy az öntisztulás nem volt teljesen sikeres, az orrnyálkahártyára került kórokozóknak sikerült megtelepedniük. Fokozott váladéktermelésnél az orr bedagad. Ilyenkor a legfontosabb tennivaló a képződő orrváladék folyamatos eltávolítása, valamint az orrnyálkahártya duzzanat megszüntetése a kórokozók továbbterjedésének megakadályozása végett, a közelben lévő szervekre: az arcüregre, az orrmandulára, a fülkürtre, a középfülre, a torokra, a légcsőre és a tüdőre.

A nátha nem betegség, hanem egy tünetcsoport. A nátha ellen nincs védőoltás! A nátha-vírusok elleni védekezést az immunrendszer végzi, amely legyőzi a korábbról már megismert kórokozót. Az egyszer már elkapott vírusra az immunrendszer emlékezik és a legközelebbi ilyen fertőzésnél már ellenállóbb lesz vele szemben.

Az immunrendszer védekezőképessége fokozatosan fejlődik ki. 7-8 éves korra már kialakul az immunrendszer védekező képessége, de a nagyszámú náthát okozó vírus miatt csak serdülő, illetve felnőttkorra válik érezhetővé ez a hatás.
 
A szövődménymentes vírusfertőzésnél (amikor nem következik be bakteriális felülfertőződés) nincs szükség antibiotikumra! Sokan összetévesztik a náthát az influenzával, amely szintén felső légúti betegség, amelyet az influenzavírusok terjesztenek és tünetei nagy részben hasonlítanak a nátháéhoz, de ez ellen viszont már van védőoltás.

Gyermekeink védekezőképességét késő ősztől tavaszig nagyon igénybe veszi az évszakváltással együtt járó lehűlés. A napfényhiány és a kevesebb vitamint tartalmazó táplálék miatt sokkal fogékonyabbak a betegségre. A tünetek különösen a csecsemőket és kisgyermekeket viselik meg a legjobban.
Az évi 3-4 nátha átlagosnak tekinthető kisgyermekkorban. A bölcsödét vagy óvodát kezdő, közösségbe kerülő gyermekeknél a náthás megbetegedések száma a kezdés évében a 8-10-et is elérheti. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a közösségbe járó kisgyermekeknél a nátha jóval gyakoribb (75%-uk fertőződik nátha vírussal) és elhúzódóbb (35%-uk évente több mint 8-szor náthás), mint az otthon tartott gyermekeknél, akiknek csak 25%-a lesz náthás, ők is csak 2-3-szor egy évben, miközben az ő légterük sem tekinthető teljesen fertőzésmentesnek, hiszen szüleik, testvéreik akaratlanul is hazahozzák a vírust. Ezt érdemes alaposan megfontolni a szülőknek!
 
A nátha ritkán múlik el néhány nap alatt, a gyulladt nyálkahártya további vírusos vagy bakteriális felülfertőződések táptalajává válhat, szövődmények útján sorozatos betegségek forrása lehet. Krónikus gyulladást is okozhat, ami hetekkel a nátha elmúltával kezdődhet, nem egyértelmű jeleket mutatva (halláscsökkenés), gyakran fájdalommentesen.

Visszatérő (idült) nátha alakulhat ki az orrváladék elégtelen eltávolítása, a nátha elégtelen kezelése, melléküreggyulladás vagy a felsőlégúti hurutra hajlamosító tényezők - szív- vagy vesebetegség, légúti allergia, ételallergia, anaemia, csökkent vaskötőképesség, bélférgesség, gyermekközösségbe járás - következtében. Ennek tünete  a  kialakult  orr-melléküreggyulladás  és  a  megnagyobbodott  orrmandula,  orrlégzési  zavarok  és  az orrbemenet bőrének dermatitise.


Creation date : 2015.02.03 : 19:37
Legutóbbi frissítés : 2015.02.03 : 19:37
Kategória : TANÁCSOK - Meghűlés. megfázás
Page read 3996 times
Előző  
  Következő


Közösség

facebook-2815970_1280.jpg

Támogatók

szimetrik-logo.jpg

hankook_logo.png

SMR_kicsi.jpg

logo_alcufer.png

letoltes.jpeg

openhouse-logo-kicsi.jpg

rekard.jpg

UBM_Color_1500px.jpg

marcus_logo.png

oxigen.jpeg

noko-logo.png

mrpixel.png


Warning: A non-numeric value encountered in /web/htdocs5/egeszseges_ujszulottekerthu/home/www/inc/bpage.inc on line 191
Jelenleg itt vagy :   Kezdőlap » Meghűlés, megfázás
Keresés